Bygg en altan utan massa onödiga gifter. Det är bättre för naturen överlag, men också för din tomt och växtlighet där. De miljövänliga alternativen på virke är idag lite dyrare, men om fler bygger miljövänligt kommer också priserna sjunka.

Vi har tidigare skrivit om att trädgården är i fokus så fort det blir lite varmare, och visst är det så. Men det är viktigt att se till att det finns en trevlig plats att sitta på i trädgården när temperaturerna blir lite varmare. Bygg en miljövänlig altan för sommarhänget!

Bygglovs-Matte bygger giftfritt

I en artikel från Expressen Leva & Bo kan man läsa om hur man som hemmasnickare kan bygga en giftfri altan. Men det är inte bara hemmasnickare som vill bygga saker i giftfritt material, även proffssnickaren Matte från TV4as serie Bygglov tycker det är viktigt. Han byggde sin egen altan i giftfritt material, och han tycker att utbudet för giftfria byggmaterial blivit allt större. Matte valde till sin egen altan i Sollentuna att använda sig utav ett ekologiskt virke, som heter Organowood. Denna typ av virke är behandlat med kisel för att dess yta ska mineraliseras, vilket förebygger förruttnelse och avvisar smuts och vatten från brädorna. Det finns gott om miljövänliga virken, och de bästa träslagen och materialen för det är bland annat:

  • Nordisk fura
  • Lärk
  • Ceder
  • Komposit

Tryckimpregnerat virke billigt men miljöfarligt

Intresset för snickeri har generellt skjutit i höjden och det är för många hemmasnickare lockande att köpa hem tryckimpregnerat virke just för att det är billigt och hållbart. Men tyvärr innehåller det koppar, något som är dåligt för miljön. Djur och växter drabbas av de medel som virket innehåller, och det kan till och med gå så långt att grundvatten och mark blir nedsmutsat av dessa ämnen. Om man har möjlighet till att välja miljövänligt virke ska man göra det, tycker Bygglovs-Matte. Alternativen är många och det betyder inte att virket håller dåligt eller är av sämre kvalitet bara för att det är miljövänligt, tvärtom. Just nu är miljövänligt virke lite dyrare, men i och med att efterfrågan ökar så sjunker också priset. Det är en investering för framtiden att bygga miljövänligt.