Det finns flera sätt att skydda sig mot solen på sommaren, och ett smart sätt är att sätta upp en markis över sin uteplats hemma. Vi guidar dig i hur du sätter upp en.

Om du funderar på att köpa markisväv så är du helt rätt i tiden, det är nämligen bästa tiden på året att köpa markiser på just nu. Även hösten är en bra årstid, för då är det precis när säsongen är över och då brukar priserna på markisväv gå ner, och så har det varit sedan länge. I en undersökning som Dagens Nyheter gjort har man kommit fram till att det kan skilja tusenlappar i priset beroende på vart och när man köper sin markis, så det är bra att tänka till lite inför ett köp. Men sedan är det bara att sätta upp den. Är du osäker på hur man ska göra när man ska sätta upp en markis så behöver du inte oroa dig, på Youtube finns massor av tutorials du kan titta på som stöd. Eller så följer du guiden här så går det lika bra.

Såhär monterar du en markis:

  1. Välj ut vart du ska sätta upp markisen och mät ut höjden så det blir bra, kolla också så du fortfarande kommer kunna öppna närliggande dörrar och fönster.
  2. Sätt upp de yttre konsolerna först i en vågrät linje och förborra hål, ett tips är även att använda vattenpass för att säkerställa att du monterar rakt. Sätt sedan konsolerna på plats.
  3. Innan du sätter upp övriga konsoler kan det vara bra att spänna ett snöre mellan de två yttre och sedan rita upp vart de andra ska sättas upp någonstans, då ser du snabbt så avstånden stämmer och undviker att borra fel.
  4. När konsolerna är på plats ska du sätta dit markisen och låsa fast den.
  5. Nu är det dags att kolla och justera utfallsvinkeln, det gör du enklast genom att fälla ut markisen för att sedan justera den, vanlig rekommendation är att ha en frigångshöjd på två meter.

OBS! Något som kan vara bra att tänka på är att alla markiser har olika monteringsanvisningar, så följ alltid den som medföljer i den markis som du köpt.