Om du har tänkt att ta dig ner till Skåne i helgen bör du tänka om. Rysskylan har intagit södra delarna av Sverige där minusgraderna sjunker och luftfuktigheten är hög. Se därför till att vara försiktig i trafiken och ha en avfuktare hemma.

Precis som man skriver om på Expressen har ryska kylan tagit sig in under södra Sverige. Nu varnar man för blixthalka, kalla vindar och mycket fuktig luft. Med denna luftfuktighet i samband med minusgrader blir vägarna hala på väldigt kort tid och eftersom luften är kall blir det snö och dimma istället för regn, vilket kommer att orsaka svårigheter i trafiken. Man berättar även här i en artikel här att snöfallet har börjat i Skåne och Blekinge men förväntas att sprida sig längre norrut i landet framöver.

Man upplever det förmodligen som kallare eftersom större delen av vintern har varit mild. – Nitzan Cohen, meterolog för SVT

Se upp för fukt inomhus

Just nu gäller det att ha vinterdäcken kvar på bilen, att ta det lugnt när man befinner sig i trafiken och även se till att den fuktiga luften inte orsakar skador i hemmet. Just fukten är svår att märka av och det kan vara svårt att avgöra om det är för hög luftfuktighet hemma eller inte. Speciellt i källaren, tvättstugan eller i duschrum där det är dålig ventilation eller i eventuell husvagn, husbil eller stuga som står ute på gården. För att motverka mögel och fuktskador kan man till exempel skaffa sig en avfuktare som hjälper till att neutralisera luften. På så sätt har man bättre förutsättningar för att miljöerna klarar sig bättre, speciellt nu den här tiden på året. Om det ändå olyckligtvis har visat sig att det finns mögel eller fuktskador hemma hjälper Sköna Hem dig med tips för att ta bort till exempel svartmögel i badrummet.