Att ljussätta ditt hem på ett bra sätt är viktigt. Rätt belysning gör stor skillnad för såväl funktion som estetik, och inte minst för vilken känsla du vill att rummet ska förmedla. En bra planerad ljussättning kan med andra ord lyfta hela ditt hem.

Ett hem med dålig ljussättning uppfattas inte sällan som mörkt, trångt och instängt. Ett hem med bra och genomtänkt ljussättning däremot, upplevs ofta inbjudande och större till ytan än vad det faktiskt är. Att ha för få ljuskällor i hemmet är ett vanligt misstag, men ett misstag som är lätt att åtgärda. Idag finns ett enormt utbud av lampor i alla prisklasser, framförallt på nätet. För att underlätta för dig själv och spara tid – beställ lampan online när du hittat en som faller dig i smaken. Det går alltid att returnera om det inte skulle bli riktigt rätt.

En vanlig rekommendation är att ha 5-7 belysningspunkter av olika slag i varje rum. Genom att ha både allmänbelysning i tak, fönsterbelysning, riktad belysning och stämningsfull belysning förhöjer du rummets karaktär och skapar en behaglig atmosfär.

Olika rum kräver olika belysning

Faktorer som rummets storlek, takhöjd, dagsljusinsläpp och funktion är viktiga att ta hänsyn till. I köket finns behov av såväl arbetsbelysning som mer stämningsfulla alternativ, medan arbetsrummet snarare kräver god allmänbelysning och mycket bra riktad belysning. Rum för socialt umgänge behöver lampor av flera olika slag, välj gärna dimbar belysning för möjligheten att reglera ljusstyrka efter stämning och behov. Sovrum bör förmedla en lugn och avkopplande atmosfär, en dimbar allmänbelysning och riktbara läslampor är bra att satsa på. Var i rummet du placerar belysningen, på vilka nivåer och på vilka avstånd från väggarna kommer att påverka effekten och känslan i rummet – tänk därför igenom och planera ljussättningen noggrant.

Välj belysning du trivs med

Ta gärna emot smakråd och tips vid val av lampor, men det är viktigt att du till syvende och sist går efter eget tycke och smak . Det är trots allt du som ska leva och bo i ditt hem och trivas med den belysning du väljer. Somliga föredrar varmt sken, andra vill undvika alltför stark belysning. Utgå från just dina behov och vad du tycker om för att hitta din personliga stil!