Ett nytt år innebär nya inredningstrender, i alla fall till viss del. När vi städar ut julen kan vi även ta en funderare på om något annat borde städas ut, bytas ut eller fräschas upp. Som så ofta när det handlar om inredning kan Hemnet vara till hjälp.

Vilka kommer att bli de stora trenderna på Hemnet under 2017? Frågan är befogad, för bostadssajten är en maktfaktor när det kommer till svensk inredning. Även om man kan hitta det mest på sajten, inklusive renoveringsobjekt där ägarnas kläder ligger i högar på golvet, så är det stora flertalet av bostäderna som säljs på sajten stylade av någon.

Övergivet hus på landetFör några år sedan satte två kända svenska komiker upp en show om inredning, som hette Ljust och fräscht. Detta var det dominerande inredningsidealet fram till år 2015. Ju mer vitt man hade i sin bostad, desto bättre. Men livet är ju som bekant inte bara svart eller vitt: det finns gråskalor också. 2016 innebar att den grå färgen, framför allt ljusgrått, fick större utrymme, tillsammans med mässing och marmor. Och är det något vi kommer att minnas från året så är det alla nakna glödlampor.

Vad har då 2017 i sitt sköte? Man skulle kunna sammanfatta stilen som ”excentrisk farmor”. Det innebär att antikviteter kommer att vara populära, i kombination med mörka toner och gärna sammet. I den här artikeln spås att oljemålningen kommer att få en renässans, eftersom en målning alltid är unik. Troligen innebär detta också att uppstoppade djur kommer att bli populära, och rent allmänt kommer nog fler att leta efter prylar på auktionshus.

Att vara trött på vitt och ljusgrått behöver dock inte innebära att man går all in åt andra hållet, målar väggen mörkgrön och hänger ett sammetsdraperi framför. Men vi kommer att se mer färg, generellt, också färger som senapsgult, blått i alla nyanser, brunt och beige. Har du en gammal burk med terrakottafärg oöppnad någonstans sedan 90-talet kan det vara läge att plocka fram den igen.

Renoveringschans

Att bli tvungen att renovera verkar inte heller avskräcka, tvärt om, snarare. Många verkar se renoveringen som ett sätt att sätta sin personliga prägel på bostaden. Enligt ett inlägg på Hemnets inspirationssidor heter det i många mäklarannonser inte längre renoveringsbehov, utan ”renoveringschans”. Det har länge varit vanligt att renoverings- eller omgörningsarbeten dokumenteras i inlägg på forumet på Byggahus.se, men numera är det också vanligt att man startar en blogg eller ett instagramkonto för att göra detsamma.

Hur man renoverar varierar stort. En del river ut allt det gamla, och ersätter det med moderna material och färger. Andra går in för att bevara så mycket som möjligt, och kan lägga ned mycket tid på att leta efter de rätta detaljerna, på Tradera eller i köp och sälj-grupper på Facebook. Det öppnar också allt fler butiker som säljer nytillverkade inredningsdetaljer i äldre stil, som krokar och strömbrytare.

Slutligen finns det många som inte drar sig för att blanda nytt och gammalt. De kanske till och med köper en ny vedspis, som de placerar bredvid en induktionshäll.