Att äga sitt eget boende är populärt idag vilket också innebär möjligheter att utforma det som du själv trivs med. Hittar du inte ditt drömboende på andrahandsmarknaden kan du istället själv bygga ditt eget hus.

hand ritar husritning på tom tomtAtt bygga hus innebär många möjligheter. Dels så kan du själv välja var du vill bygga ditt hus men också hur ditt hus ska vara utformat. Det innebär att du har unika möjligheter att skapa ett personligt boende som du verkligen kommer att trivas med. Innan du kan börja bygga behöver du köpa tomt där du ska placera ditt hus. Tomter går att köpa över hela landet, vilket innebär att du har möjlighet att bygga hus i stort sett var som helst. En sjötomt eller en tomt i stadsmiljö kostar mycket pengar, men innebär i stället att du gör en bra investering för framtiden. En tomt utanför staden eller på landsbygden är betydligt billigare och innebär att du kan få en stor tomt och kunna bygga ett bra hus för en billig penning.

Detta behöver du tänka på när du ska bygga hus

  • Hur stor tomt behöver du och vad ska du använda tomten till. Om du också ska använda din tomt för andra saker än bara boende då behöver du en tomt som är anpassad för både hus och den verksamhet som du ska bedriva. Om du bara ska bygga ett hus på tomten för boende då bör du inte ha för stor tomt, då tomten behöver underhållas varje år.
  • När du har hittat en tomt som du trivs med då är det dags att planera husbygget. Antingen kan du köpa ett färdigt hus, som kommer i moduler, eller så anlitar du en arkitekt som tar fram ritningar för ditt hus.
  • Ansök sedan om bygglov. Det kan ta lite tid att erhålla ett bygglov och när det väl har blivit godkänt då har du 2 år på dig att börja bygga och 5 år på dig att bygga klart ditt hus.
  • Anlita ett byggbolag som tar ansvar för hela projektet och som i sin tur anlitar underentreprenörer för de olika byggdelarna. Då behöver du bara stämma av med och betala till ett företag.