I ett tidigare inlägg skrev vi om hur inomhusluften blir mindre fuktig med en luftfuktare och att den ryska kylan intagit södra Sverige med kalla vindar och hala vägar i anhanget.  Luft är viktigare än vad man kan tro och den försämras gradvis över hela jorden.

 

I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur en karta från miljöförvaltningen i Stockholm nu ska ta fram en så kallad astmariskkarta för att varna när det är dålig luft. Detta efter att det kommit in samtal från oroliga stockholmare när larmet gick om att delar av huvudstaden hade sämre luftkvalitet än Peking i slutet av januari. Framförallt ska astmatiker kunna planera sin medicinering rätt efter luftkvaliteten under dagen och dagarna som ligger närmast i framtiden.

 

Astmatiker ska kunna planera sin medicinering

I en sådan karta skulle prognoser visas för nästkommande dag hur den genomsnittliga halten av föroreningar skulle vara för hela staden, sammanvägt med pollen. Med hjälp av bland annat luftkartor på europeisk nivå, meteorologiska data samt just pollenprognoser och givetvis lokala luftmätningar samt geografiska data. För att kunna vara steget före när Stockholm nästa gång står inför förorenad luft, som i januari detta år.

 

I Svenska Yle går det att läsa om ett företag som har tagit det här med luft så långt att de har börjat sälja finsk, frisk luft på flaska. Tanken är att turister ska kunna ta med sig den fina luften hem, man vill alltså dela med sig av fräsch luft till de som inte har möjlighet att andas rent. Samtidigt som man givetvis också tjänar en hel del pengar på det – och utnyttjar ett stort problem som jorden tacklas med – just luftföroreningar. Mer om detta går det att läsa om i artikel från den svenskspråkiga, finska tidningen. Det ska enligt vd:n för företaget inte handla om främst en hälsoprodukt utan om en slags autentisk upplevelse. Läs det tidigare inlägget om luft här.