Gammal fåtölj med nytt tygTrender är kul, men de är inte bra för miljön. Att inreda miljövänligt behöver dock inte innebära att man inreder tråkigt, det kan tvärt om vara riktigt kul.

Det är inte ofta jag nämner politiska beslut här på bloggen, men idag gör jag ett undantag. Sveriges regering har antagit en strategi för hållbar konsumtion, med syfte att få folk att konsumera på ett sätt som är mindre skadligt för planeten i allmänhet. Särskilt fokus ligger på konsumtion som påverkar klimatet.

Den som vill inreda på ett sätt som inte frestar på jordens resurser behöver inte läsa hela strategin. Men kan börja med att läsa några råd som jag skrivit ihop.

  1. För det första, satsa på kvalitet. Även om du köper nytt bör du välja något av bra kvalitet. Det blir dyrare, men grejerna håller längre, och det blir lättare att sälja dem vidare, så att någon annan kan göra en insats för miljön.
  2. Släng inte, utan sälj eller ge bort saker som du tröttnat på. Laga också saker som har gått sönder, det finns filmer om hur man reparerar det mesta på Youtube. Om du inte klarar det själv, lämna in det för reparation.
  3. Leta alltid på begagnatmarknaden först, innan du köper nytt. Kolla inte bara Blocket och Tradera, utan även loppisgrupper på Facebook, auktionshus och second hand-butiker.