Det är fortfarande vinter ute men börjar bli så dags att planera för våren och den grönskande sommaren. Hur vill du att trädgården ska se ut i år?

 

Att planera för sin trädgård i tid, det är ett viktigt mantra att hålla sig till om en vill få det fint och kunna njuta när blommorna väl slår ut och bina intar sina platser på kronbladen. Även om det så är mitt i vintern fortfarande. Det är nämligen när gården och tomten är i vila som det är dags att gå ut och se på trädgården med nya ögon, se formerna och vilken känsla som trädgården ger dig. Det kanske inte händer så mycket i rabatterna vid denna årstid men desto mer händer det saker visionsmässigt – som kan förverkligas när marken tinat lite. När väl blomningen sedan är igång är det nämligen svårare att planera om trädgården och flytta runt på både växter och liknande.

 

För inspiration är det också inte en dum idé att åka på en trädgårdsresa. Varför inte till rosornas England på en tur runt om i olika grevskap. En av de mest kända rosenträdgårdarna är Mottisfont Abbey, i Allt om Trädgård går det att läsa att här samlas besökare från hela världen just för att njuta av gammeldags rosor som klänger i valv över grusbelagda gångar och  fontäner. I området finns katedralen där Jane Austen ligger begravd samt ruinerna av ett gammalt slott som har kvar delar av kung Arthurs runda bord samt flera återskapade medeltida trädgårdar med kryddor och muromgärdade rum.

 

Beskär buskar och planera inför sommaren

 

I Göteborgs-Posten skrivs det om hur det redan i januari dessutom går mer än fint att beskära både träd och buskar. Växterna må vara i vila men om du är försiktig och varsam med seckatören går det väl att klippa till och forma redan nu. Tänk på att inte lämna för stora sårytor vid beskärningen bara så kommer det gå vägen.

 

Ett tips är att också att planera för nya gångar, rabatter och byggen på gården redan nu i tidigvåren. Ska du sätta upp ett staket från Wernamo Design längs gårdskanten kan det till exempel vara bra att rita upp planer för detta och skissa på hur du vill att det ska se ut. Om det ska vara en rabatt längs staketet kan det vara en god idé att se över hur det ska bli innan du bestämmer dig helt.

 

Fler tips på saker du kan sätta igång med tidigt på vårvintern är bland annat att:

 

  • Gå igenom frökataloger och kryssa för vilka du vill ha.
  • Börja så inomhus, tomater funkar bra. Skaffa gärna extrabelysning till dessa första sådder så kommer det gå bättre.
  • Plantera om krukväxter och göd gärna dessa så de orkar sätta nya knoppar
  • Driv kvistar i blom, ställ kvistarna i riktigt hett vatten och byt vatten ofta så får du snart lite av den kommande våren inomhus

 

Mer om vårsåddar och blomlådor som kickstartar trädgården kan en bland annat läsa om i trädgårdssektionen i tidningen Vi i Villa.