Köksrenovering innan försäljning har blivit allt vanligare, speciellt i Stockholmstrakten. En sak man kan göra om man har en liten budget är att riva ut köket själv innan renovering.

 

Lokaltidningen Årsta-Enskede skriver om att stockholmare allt mer frekvent river ut sina kök och bygger nytt inför försäljning, för att få ett ökat värde på lägenheterna. Det är idag nästan helt omöjligt att hitta en lägenhet med ett gammalt kök på annons. I vissa delar av stan har ytterst få lägenheter kök som är äldre än tre år, trots att kök ofta håller i 20 år.

 

”Nej, men gott och väl hälften av köken har absolut renoverats de senaste tio åren. Det är inget fel på köket. Men marknaden betalar för det och folk förstår att man tjänar på att renovera innan försäljning, säger Saki Carpanos”, som är fastighetsmäklare hos Södermäklarna.

 

Det allra bästa och mest budgetvänliga är att sköta vissa delar av renoveringen själv, och överlåta andra delar till hantverkare, skriver Svenska Dagbladet. Att riva ut köket själv är något man sparar pengar på, och det kan ofta göras av vem som helst som är lite händig. Är man osäker kan man även riva enbart vissa delar av inredningen själv. Det går alltid att spara in på något.

 

Att tänka på vid köksrenovering

Några saker kan vara bra att ha i åtanke innan man börjar rivningen. Dels att göra upp en budget för renoveringen, och att mäta och ta bilder på hur det gamla köket ser ut så att man kan detaljplanera för det nya, skriver Drömhem & Trädgård. Därefter bör man anlita passande hantverkare som kan ta över efter rivningsfasen, genom att jämföra offerter, och att bestämma sig för vilken kökssäljare man ska anlita. Att hyra en container för alla sopor och byggdelar som ska slängas, och att fixa ett litet extrakök som man kan använda när hantverkarna tar över, är också två bra råd att följa innan man påbörjar rivningen.