Hur skapas ett skönt och behagligt sovrum – där det är enkelt att slappna av och som gjort för att sova ut? Bland annat med rätt säng, temperatur och ljusdämpning.

Det krävs förstås mer än härliga och exklusiva linne påslakan för att säkerställa en bra och skön sömn – med det är en bra början på ett behagligt och trivsamt sovrum. Fler saker att tänka på är bland annat:

Madrassen och kudden du sover på kan avgöra om du vaknar upp pigg och återhämtad, eller trött och har ont. Olika kroppar behöver olika stöd, så ta din tid i att hitta det som funkar för just dig – Sköna Hem

Mer tips på hur du kan inreda ditt sovrum för att sova bättre om nätterna kan du hitta här.

Sov gott i ditt sovrum

Ja, det är viktigt att sova gott. Det gör mycket för din hälsa, både fysiskt och psykiskt. Installera ett mjukt dimljus i taket, ha en läslampa med centrerad belysning för att inte störa din partner om du läser om kvällarna. Mjukt ljus skapar en avslappnad och skön stämning, vilket kan göra att du varvar ner fortare och bättre efter en lång dag. Det i sin tur kan göra att du sover bättre och somnar fortare när du väl släcker din sänglampa.

I Elle tipsas det om vilka färger du ska måla väggarna i ditt rum med – just för att så mycket som möjligt optimera sömnen. Det handlar om kulörer som svala havstoner i blått, jordnära nyanser i grått och beige, skogsgrönt och lugnande blyertsgrått. Skippa rött, limegrönt, knallgult och neonrosa till fördel för ett annat, mer aktivt, rum.