Många vill bo i energisnåla hus, dels för att driftkostnaderna blir betydligt mindre men även för att det ger en miljövinst.

 

Det är förmodligen en dröm för många att köpa ett helt nybyggt hus, där en själv fått välja planlösning, fönster, fasad och hur huset ska värmas upp och dra energi. Med Villavarm kan du göra just det, läs mer här https://villavarm.se/.

 

Ett energisnålt hus kallas ofta även för ett passivhus. Sådana villor kan vara riktigt stora och ha uppvärmda pooler även fast de har lägre energikostnader än de flesta andra. Smart teknik och tänk utanför boxen har möjliggjort dessa typer av hus att byggas. I en artikel i Expressen går det att läsa om hur ett par i Landskrona bor i ett nästan tvåhundra kvadratmeter stort passivhus med sin lilla dotter. Det var driftkostnaderna som fick dem att välja huset och även om grundpriset för huset var högre än många andra hus så blir det billigare i längden.

Stor energivinst med passiva hus

 

I Sveriges Radio går det vidare att läsa sig till att en stor energivinst har kommit av att många miljonprogramhus i Sverige blivit just passivhus. Att just behålla betongen är en jättevinst i sig, det gäller bara att bygga om husen delvis för att få de att bli passivhus. Man tätar väggarna med 44 centimenter isolering och ger husen en ny fasad, ett nytt ventilationssystem med värmeväxlare tas in och varm luft på väg ut ur huset värmer upp den kalla luften på väg in. Smartare än så blir det nästan inte.

 

För att veta hur mycket just ditt hus drar kan du kolla i Boverkets databas:

 

Vem som helst kan snabbt söka efter en energideklaration.